Чип карта сменя ловния билет

10.02.2014 09:55
Чип карта сменя ловния билет
Чип карта сменя ловния билет, разкрива "Труд"
Всичките около 120 000 ловци в България поетапно ще сменят основните документи, които им дават право да отстрелват дивеч - ловен билет, членска карта и удостоверение за подборно ловуване. Те ще бъдат обединени в една карта с чип. Това обяви пред “Труд” Григор Гогов, изп. директор на Агенцията по горите. “Първоначално тестово ще изпробваме как работи новата система в няколко горски дирекции. В момента едниният от документите - удостоверението за подборно ловуване, е под формата именно на такава карта и не виждаме причина защо и другите два документа да не се прибавят в нея. Предвиждаме от едната страна да е членската карта с името на ловеца и ловното му сдружение, а от другата - самият ловен билет”, уточни Гогов. Той посочи, че в момента картата за подборно ловуване струва 1 лев и не очаква новата да е по-скъпа. “Веднъж купена новата магнитна карта с чип няма да се подменя всяка година, а презаверката на документите ще става по електронен път”, добави Гогов. В момента например на подобен принцип са картите за градския транспорт в София.

Станишев пита БСП за какво да има референдум, съобщава "24 часа"
БСП ще прави вътрешнопартийно допитване за темите, по които да се проведе референдум. От "Позитано" 20 ще стартират инициативата към структурите си още тази седмица, научи "24 часа". Откакто президентът поиска референдум, организациите ни кипят от творчески ентусиазъм и предлагат всякакви теми, разказа член на соцръководството. Предложенията ще бъдат обобщени на пленум и едва тогава ще стартира събирането на подписи. На обсъждане ще бъдат поставени както въпросите за вида на данъчната система, така и за осигуровките. Може да се пита също къде да бъде границата, отвъд която да се въведат много драстични санкции за пияните шофьори, смята Татяна Буруджиева. Според нея трябва да се поставят и теми за политиките и пътя, по който да върви България след евровота. "Много внимателно ще следим как ГЕРБ събира подписите си, защото е невъзможно това да бъде направено за 20 дни", коментира депутатката. И допълни, че неслучайно ГЕРБ възложили задачата на кметовете си, които имат достъп до базата данни на ЕСГРАОН, а не на местните си лидери. "Референдум по данъчната политика е юридически неиздържана идея, която ще провокира опасен прецедент." Това се казва пък в специална позиция на АБВ от вчера. От движението напомнят, че по въпроса с преразглеждането на плоския данък БСП е поела "ясен и безусловен предизборен ангажимент".

Правителството бори бюрокрацията само на хартия, коментира "Сега"
Поетият от правителството ангажимент за намаляване на административната тежест за гражданите и бизнеса остава само на хартия. Огромна част от одобрените 139 мерки са неизпълнени, а министерствата отново не желаят да намаляват такси и да премахват лицензионни и разрешителни режими. Това не попречи вицепремиерът Даниела Бобева да обяви това обещание за изпълнено и да заяви, че занапред усилията ще се концентрират върху регулаторните режими на общините. Проверка на "Сега" показва, че от август насам, когато бе приет първият пакет за намаляване на административната тежест, кабинетът може да се похвали с едно-единствено решение за намаляване на такси със значим ефект - орязването на голяма част от сумите, които се събираха за вписвания в Търговския регистър. Също толкова безрезултатно завърши и опитът за прилагане на обща методика за изчисляване на таксите на разходоориентиран принцип при предходния кабинет. Сред одобрените 139 мерки няма нито една за отмяна на лицензионен режим. В същото време като кандидат-премиер Пламен Орешарски се ангажира с отмяната на 100 лицензионни режима.

Стотици настояха "Луков марш" да бъде забранен, отбелязва "Дума"
Многолюден протест срещу провеждането на "Луков марш" заля вчера центъра на София. Недоволните граждани настояват тази нацистка проява да бъде забранена. Възпоменателният марш в памет на ген. Христо Луков тази година трябва да се състои на 15 февруари. Вече повече от 10 години събитието събира крайнодесни и неонацистки организации, които почитат генерала, известен с антисемитските си убеждения. На вчерашния протест "Луков марш" беше заклеймен като обединение на организации, които упражняват физически и психичен тормоз над хора с различна сексуална ориентация, бежанци и хора от различен етнос и религия. "Смятаме, че неонацизмът печели голяма популярност в България. И все по-често има проявление на улицата", коментира един от протестиращите Иво Стефанов.


БСП гони чужденците от пазара на земя, алармира "Капитал Daily"
Депутати от БСП ще опитат да изкривят още един пазар - този на земеделска земя. В края на миналата седмица те внесоха в парламента проект, с който да ограничат покупката на земя от чужденци. Изненадващото в текстовете се предвижда уседналост не само за физическите лица, които искат да придобият ниви, но и за фирмите. Компаниите ще трябва да са регистрирани в България от поне 3 години и собствениците им трябва да са били 3 години в страната. Досега нямаше пречки чуждо дружество, регистрирано в страната, да купува земя. Така на практика възможностите за инвестиции в селското стопанство се ограничават до български играчи, до чужденци, пребиваващи дълго в страната, или до фирми, които решат да работят с взета под аренда земя за няколко години, докато отговорят на изискването да я закупят. Ограничителното условие ще може да се заобикаля чрез местни поставени лица. Но истинските чужди инвеститори едва ли ще са склонни на подобни трикове, така земеделието ще остане без прилив на външни специализирани компании, т.е. истинската конкуренция се забранява.
източник:fakti.bg