Кравите - причина за Глобалното затопляне

12.02.2014 09:53

Преди време четох, че кравите са най-големите виновници за Глобалното затопляне. Причината – отделянето на големи количества метан от телата им. „Производители” на метан са и много други животни. А наскоро учени разбраха, че в това число се включват и динозаврите. Ново биологическо проучване, публикувано в Current Biology, сочи, че преди милиони години, древните гущери са отделяли 520 милиона тона от този газ годишно. Предполага се, че това е една от основните причини за рязката промяна в климатичните условия тогава, предизвикала края на ерата на динозаврите. Или иначе казано – учените се притесняват, че Глобалното затопляне се дължи на кравешката пръдня.

Още през 2008-ма година, в Естония въвеждат един изключително странен данък. Фермерите се задължават да плащат данък за метана, който техните добичета съдържат в стомашните си газове. Ежедневно всяка крава излъчвала 350 литра метан и 1500 литра въглероден диоксид. Само кравите отделят всяка година 25% от общия сбор на метановите емисии. Това е повече от колкото изхвърлят нефтопреработвателните предприятия.

Но това не е всичко. Освен метан, кравешките газове отделят страхотно количество азотен окис, който поглъща с нечувани размери слънчевата енергия. Самият метан пък нагрява Земята 20 пъти по-бързо от въглеродния двуокис. Той се образува в стомасите на кравите, благодарение на специални бактерии, наречени метаногенни. При преработката на храна и вода те синтезират метан.
Изумителен е фактът, че според ООН по света има 1, 5 милиарда крави, които стават предпоставка за отделянето на 18% от всички парникови газове. Това е повече от колкото отделят всички коли на планетата, взети заедно. Барабар със самолетите. И с влаковете. И с корабите. И с…да. Ако не сте разбрали – кравешката оригня е голяма работа.

Преди няколко години пък учени измислиха специално хапче, което, комбинирано със „строга диета и строго разписание на приема на храна” ще намали вредните емисии метан, отделящ се от кравите. Хапчето е голямо колкото юмрук и се разгражда в стомаха в продължение на месеци. До колко е подействало това хапче не знам, но аз българска крава на диета не съм видял.
Въпросът е друг. Щом преди милиони години, когато ужасно замърсяващият човек все още не е бил роден, динозаврите сами са предизвикали глобално затопляне от отделяне на вредни газове. То на какво е способен човека със своите технологии, работещ в комбина с отделящите огромни количества метан крави? Е, не искам и да разбирам.

Изяж крава - спаси озоновия слой!

източник:359.bg/kravite-prichina-za-globalno-zatoplqne/