зеброви амадини

30.12.2011 19:13

За Коледа един от подаръците ми беше двойка Зеброви амадини. Това са изключително красиви и много приятно чуруликащи птички. щастлив съм да се грижа за тях. По-долу давам подробна информация за тях.

ЗЕБРОВА АМАДИНА

Екзотичните зеброви амадини /Poephila guttata/ са дълги около 9 см птички, които произхождат от Австралия. В последните години износа на тези финки от тяхната родина е забранен. Затова повечето видове от австралийските финки, които се намират извън страната, не са родени в Австралия. Зебровите финки са пъстро оцветени и са сред най-популярните кафезни птици в света. Те са изключително приятни домашни любимци. Възрастният мъжкар е по-разноцветна и ярка птица и лесно може да бъде различена от женската. Класическата мъжка зеброва финка има ярки оранжеви скули, чернобели ленти по гърлото и гърдите и кафяви петна от двете страни на тялото. Изключителната популярност на тези финки се дължи както на прекрасното им оцветяване, така и на факта, че те са сред птиците, които най-лесно се отглеждат в домашните клетки. За стопаните им представлява вълнуващо преживяване да наблюдават гнезденето и поведението им в размножителния период, както и появата на малките на бял свят.
Друго голямо достойнство на тези птици е нежния чуруликащ звук, който издават. Много хора смятат, че сладкия глас на зебровите амадини е успокояващ и приятен, в пълен контраст със силното грачене на други видове птици.
Обикновено зебровите финки са срамежливи, когато около тях има хора и не харесват да бъдат опитомявани или държани в ръце. В естествената им среда в Австралия, дивите зеброви финки се придвижват на ята в обширните тревни пасища. Затворени в клетка, тези птици запазват нуждата си от широки социални контакти. Те трябва да се отглеждат по двойки, за да са щастливи. Поддържат много близък физически контакт помежду си, но често мъжкия може да прояви агресия, особено в периода на мътене. Можете да осигурете на самеца подходяща играчка като отдушник за неговата спонтанна агресивност.
Птиците от този вид са много активни и обичат да летят наоколо, поради което трябва да разполагат с достатъчно пространство. Дължината на клетката им не бива да бъде по-малка от 60 см, разположена на тихо, закътано место, лишено от често движение на хора и други домашни любимци.
Зебровите финки не стават за "свободно" летене у дома: те ще замърсят мебелите и накрая, когато свикнете със свободното им летене могат да избягат и загинат, особено през пролетта, когато проветрявате по-често.
Ежедневната смяна на водата е много важна. Ако нямате възможност да сменяте водата ежедневно, използвайте поилка с капково подаване на водата. Основната храна на тези птици са зърнените смески,в които просото е главната съставка. Освен него те имат нужда и от свежа зеленина като спанак и различни плодове. Покълналите семена също са добър избор за обогатяване на менюто им, заедно с настъргани моркови и краставици.
Особено важен за птиците е калцият. Той е от голямо значение, както за развитието и поддържането на костната им система, така и за яйцата, които женските снасят. Обикновено костта от сепия, която може да се намери в магазините за домашни любимци, е достатъчна за да се осигури нужното количество калций. С яйчена смес финките могат да се хранят още от малки, за да свикнат с нея. Когато птиците са под въздействието на някакъв стрес, като промяна на жилището, загуба на партньора или размножителен процес, добре е във водата да им се добавят витамини за подсилване.
По правило, зебровите финки не се отличават с търпение и старание при изграждане на своите гнезда. След гнезденото женската ще снесе между 4 и 6 яйца, всеки ден по едно. След като няколко от яйцата бъдат снесени, двамата родители ще започнат да лежат върху тях. Процесът на мътене може да продължи от 11 до 14 дни, понякога и повече. Целия период от строежа на гнездото до отделянето на станалите самостоятелни пиленца може да отнеме около два месеца. Повечето новаци в отглеждането на този вид финки остават изненадани от бързината, с която се осъществява размножаването. Важно е да не се позволява на птиците, които имат роднински връзки, да се чифтосват. Това ще доведе до отслабване на бъдещото потомство.

източник